Nieuwsbrief augustus 2024

Onderwerpen, onder in de nieuwsbrief uitgebreide toelichting:

  1. Feestelijke opening Wijkgebouw de Zaagtand:
    Na 6 jaar geploeter is de Zaagtand operationeel, wethouder Arthur Helling na de opening de dak sterkte heeft beproefd en 36 bewoners hun stroomverbruik hebben verduurzaamd
  2. Stroomopbrengsten van onze installaties onder druk:
    Bij veel zon is de marktprijs 0,00 of zelfs negatief. Dat werkt door in onze contracten met energieleveranciers. Welke maatregelen hebben komen er aan. 
  3. Wie beschikt over een drone?
    Bij het onderhoud van onze daken is het periodiek handig gebruik te maken van een drone. Wie bezit er een en wil die af en toe inzetten voor de coöperatie. 
    Meldt je dan bij Nico Sijm die voor Zonnecoöperatie West-Friesland het onderhoud heeft opgepakt er blijkt wel sprake van enige achterstalligheid.
  4. Vacature in bestuur: we zoeken een nieuwe secretaris:
    Graag komen in contact met kandidaten, zie verder welke zaken onze secretaris zoals voor haar/zijn rekening neemt.
  5. Nieuwe coöperatieve energieleverancier. We hebben nieuwe PPA contracten afgesloten met de coöperatie Energie van Ons en hebben we voor een aantal installaties afscheid genomen van Greenchoice. Wat betekent dat voor de stroomopbrengst en de afname van elektriciteit en gas door onze leden bij Greenchoice.
  6. Energie coaches SED Op vrijdag 2 augustus is er een overleg geweest met de Energiecoach groep van de SED gemeenten.
  7. E-deel Auto Onze project groep E-deel auto richt zich nu op centrum Hoorn. Voor binnensteden is auto delen een kans om de parkeerdruk te verminderen en ruimte te creëren voor andere doelen dan parkeren. Gemeente Hoorn heeft 2 parkeerplekken (Veemarkt) beschikbaar gesteld
  8. Ontwikkeling Zonnepark Zwaagdijk West De ontwikkeling van de zonneweide in Zwaagdijk West loopt helaas wederom vertraging op.

________________________________________________________________________________________________________________

Wijkgebouw de Zaagtand

Op 18 mei zijn de Zonnepanelen op het Wijkgebouw officieel in gebruik genomen. Vanaf 16 mei hebben de deelnemers al opbrengsten van hun certificaten.

De opening is op 18 mei is verricht door wethouder Arthur Hellingman.

In een bijeenkomst met ongeveer 50 belangstellenden is er aandacht besteed aan dit 9 project van de Zonnecoöperatie West-Friesland. Bij de opening is er door aantal genodigden aandacht besteed aan de doelstellingen van zowel gemeente Hoorn, Intermaris en de Zonnecoöperatie West-Friesland.

Wij zijn er trots op de vanaf nu 38 deelnemers een groot deel van hun elektra verbruik hebben kunnen verduurzamen. De 754 certificaten zijn allemaal verkocht.
Op onze website onder projecten kunt u meer informatie vinden over het project en de opbrengst per dag volgen. Zie voor de Zaagtand: De Zaagtand – Zonnecooperatie West-Friesland (zonnecooperatiewestfriesland.nl)

In het Noordhollands Dagblad is een redactioneel stuk terug te vinden wilt u dit nog lezen:

Zonnedak op Zaagtand heeft meteen al een piek; Zonnecoöperatie West-Friesland blij met negende project | Noordhollands Dagblad

Stroomopbrengsten van onze installaties onder druk:

Door een overvol stroomnet of anders gezegd de netcongestie in Noord-Holland is een ongestoorde levering van onze stoom niet meer vanzelfsprekend en is de vergoeding voor onze stroom op de momenten waarop wij produceren mede gebaseerd op de gemiddelde EPEX-marktprijs, die op dagen met veel zon en wind negatief is.

Zonnecoöperatie West-Friesland heeft acties uitgezet om beslagen ten ijs te komen om doordachte- en werkbare oplossingen te vinden. Op de eerstvolgende Algemene Leden Vergadering (ALV) in het laatste kwartaal van dit jaar hopen we de meeste antwoorden beschikbaar te hebben.

Bijgaand een inkijkje in onze uitdagingen.

Onze installaties

De omvormers van zonnepanelen op onze daken kunnen uitschakelen bij piekbelasting. Waarom?

  1. Om overspanning te voorkomen en ruimte te creëren op het stroomnet.
  2. Door netcongestie vallen omvormers uit en leveren panelen tijdelijk geen stroom.
  3. Aftoppen van de omvormercapaciteit zorgt voor minder uitval.

Er kan een maximale hoeveelheid zonnedaken en -parken aangesloten worden op de bestaande infrastructuur. Lagere omvormercapaciteit maakt het mogelijk om meer panelen op dezelfde infrastructuur aan te sluiten die netto meer opleveren.

Netcongestie

Er zijn steeds meer problemen met netcongestie, zowel op het midden- als laagspanningsnet. Wat bijvoorbeeld gebeurt, is dat een energiecoöperatie een redelijk grote installatie aanlegt waardoor de panelen van de buren bij veel zon uitvallen. Een mogelijke oplossing hiervoor is om de capaciteit van de omvormer van het dak op piekmomenten met veel zon wat terug te schroeven. Daardoor worden de omvormers van de buren verderop in de straat niet afgeschakeld. 

Hoe werkt het ‘uitzetten’ van omvormers? 

“Het inperken van een zonnedak is niet direct te vergelijken met het uitzetten van omvormers bij jouw zonnepanelen op eigen dak. Toch geldt op een dag met veel wind of zon dat ons huidige elektriciteitsnet het niet aan kan wat er wordt opgewekt.

Zoeken naar balans

Dat inperken of begrenzen wordt ‘curtailment’ genoemd. Dit wordt toegepast op piekmomenten, zodat de zonne- en windparken niet meer leveren dan het net aankan.

Curtailment wordt vooral ingezet om het energienet in balans te houden. Vraag en aanbod moeten dus altijd op elkaar zijn afgestemd. Het belangrijkste verschil tussen de panelen van consumenten en grote zonnedaken is: “De consument levert stroom en gebruikt het ook. Dat is een wisselwerking. Bij een groot zonnedak van ZCWF is het eenrichtingsverkeer: die leveren en leveren”.

Blik op de toekomst

Om controle op de piekmomenten te hebben, kondigen meerdere energieleveranciers deze zomer aan dat zij met een nieuw systeem gaan werken. Er zijn steeds vaker momenten waarom er zoveel duurzame stroom beschikbaar is, dat de prijzen negatief worden. Als op deze momenten niet aan het net wordt geleverd, verbetert dat de business case van zonnepanelen. Bedrijven met meer dan honderd zonnepanelen (waartoe ook de daken van Zonnecoöperatie West-Friesland behoren) kunnen in aanmerking komen voor een zogenaamd opt-out kastje.

Het kastje doet hetzelfde als wat curtailment voor zonneparken doet. Als er te veel stroom wordt aangeleverd op een bomvol stroomnet, kan deze software de zonnepanelen aansturen en afstemmen op een piek. Zo worden de zonnepanelen slimmer gebruikt en bij de meeste energieleveranciers wordt het verschil in levering en gebruik gecompenseerd

Kan Zonnecoöperatie West-Friesland slimmer stroom opwekken?

Het slimmer maken van onze installaties betekent investeren in hard- en software. Onze “oude” omvormers geschikt maken vraagt een investering van ongeveer 2.000,00 euro per installatie en is dus een forse aanslag op onze financiële middelen. Bij de vraag of we onze installaties slimmer moeten maken komt ook gelijk de vraag naar boven om plaatsing van batterijen te overwegen, ook daar is een investering vereist.

Overwegingen

Het aftoppen van de capaciteit van de omvormer is niet zo erg, maar let op.

Uitschakelen door over/piekbelasting van de omvormer heeft een onbekende impact op de stroomlevering, terwijl softwarematige aftopping maar een kleine impact op de totale jaarlijkse opbrengst heeft. Dat komt omdat de zonnepanelen maar een klein deel van de tijd hun maximale opwekte capaciteit leveren. Berekeningen van de netwerkbedrijven laten zien dat je slechts 2% minder opbrengst hebt in een jaar als je het piekvermogen met 30% aftopt. Bij 50% aftopping wordt dit 10 – 15%.

Opbrengsten projecten:

Zoals al aangegeven staan de tarieven voor onze stroomopbrengst ook onder druk. De PPA contracten voor terug levering van duurzame stroom -dat geldt voor alle energieleveranciers- worden gebaseerd op de EPEX marktprijs, na een kalenderjaar en na advies van het RVO (de SCE subsidie verstrekker) wordt het tarief definitief vastgesteld. De stroomvergoeding voor de door ons geleverde stroom wordt steeds variabeler. Voor ons project De Zaagtand met SCE subsidie is de toegekende subsidie een goede maar niet 100% zekere opbrengst garantie, ook omdat de werkelijke levering van stroom/ de daadwerkelijk KWh ’s die worden geproduceerd door piekbelasting kunnen afnemen. Voor onze  8 PCR projecten blijft de teruggave van energiebelasting van toepassing, ook die is gebaseerd op daadwerkelijke geproduceerde KWh op jaarbasis .

Per kwartaal wordt er een overzicht geplaatst in het account van de deelnemers van een project. Je vindt hier informatie over de opbrengst van je deelname per certificaat, met daarbij een vergelijking met eerdere jaren. De opbrengst die je ziet is de opbrengst van het aantal kWh uur wat is geleverd aan onze energieleverancier. Dit wijkt meestal iets af van wat je vindt op de website (dat is de opbrengst van de omvormer).

Inloggen op je account: Klantenportaal Econobis (mijnenergiesamen.nl)

Technische staat van onze projecten:

Vanaf 2025 is er een verplichte keuring van wat grotere installaties. Onze installatie voldoen aan die criteria en moeten periodiek gekeurd worden. Na goedkeuring krijgen we een certificaat dat installatie voldoet aan de voorwaarden van scope12 keuring. De meeste installatie zijn inmiddels gekeurd en soms na wat aanpassingen goedgekeurd. Nico Sijm is actief bezig om alle keuringen voor mekaar te krijgen en met zijn kennis van de materie kunnen we dit op een goede manier regelen.

Drone

Regelmatig controle van de panelen op de daken is van groot belang. Hier kan veelal voldoende inzicht worden verkregen door gebruik te maken van een drone. In praktische zin gaat het om een beperkt aantal vluchten per jaar voor onze 9 daken
Heeft u een drone en mag u deze gebruiken volgens de wet een regelgeving dan nodigen wij u van harte uit om contact met Nico Sijm op te nemen om Nico te kunnen voorzien van beelden van de panelen.

Vacature in bestuur: we zoeken een nieuwe secretaris:

Door het toetreden van onze secretaris Sjon Wagenaar aan college van B en W van Drechterland is er vrij onverwacht een vacature in het bestuur voor secretaris. Is dat iets voor u.

De secretaris heeft de regie over de agenda en notulen van het bestuur overleg.  Voor het gehele bestuur geldt dat het takenpakket al naar gelang de ambitie en affiniteit kan worden herverdeeld. Dat betekent dat de tijdsbesteding ook aangepast kan worden aan de mogelijkheden.
Interesse om met ons mee te doen, meld je dan aan. Natuurlijk kun je een periode “proefdraaien” om te bezien en te ervaren of je het leuk vindt en past bij je andere activiteiten

Nieuwe Energieleverancier

Met vier (4) van onze zon op dak installaties (Zaagtand, Bovenkarspel, Enkhuizen en Lutjebroek) zijn we overgestapt naar Energie van Ons, een coöperatieve energieleverancier die vooral actief is in het noorden van ons land. De condities bij Energie van Ons zijn gunstiger en passen ook beter bij de coöperatieve gedachte die wij als Zonnecoöperatie uitdragen.

De contacten met Greenchoice zijn in de afgelopen periode niet naar onze volle tevredenheid verlopen. w.o.  de verlenging van ons contract van de Brandweer garage in Hoorn. De opzet van de stroomlevering contracten (PPA) met Energie van Ons zijn klantvriendelijker en bieden bovendien meer flexibiliteit.

Met Greenchoice, die uiteraard niet blij is met deze ontwikkeling, hebben we afgesproken einde jaar de gang van zaken te evalueren. Desgewenst kunnen de contracten per 1-1-2025 bij Energie van Ons worden beëindigd. Voor de leden die klant zijn van Greenchoice heeft bovenstaande geen gevolgen, de vergoeding voor de stroomopbrengst wordt op exact dezelfde wijze gedaan en ook de teruggave van de energie belasting blijft het zoals het is.

Samenwerking met Energiecoaches West-Friesland:

In West-Friesland zijn in de meerdere gemeente initiatieven ontwikkeld om Energiecoaches op te leiden.
Er worden vrijwilligers opgeleid voor 2 functies. Een basis coach en zogenaamde maatwerk coach.
De basis coach kan worden uitgenodigd door inwoners van West-Friesland om langs te komen voor een gesprek over de mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen.
De voor het maatwerk opgeleide coaches zijn specialisten, die ook veelal een beroepsachtergrond hebben op het gebied van verduurzaming. Zij gaan op verzoek van bewoners samen met bewoners een proces in om een woning te verduurzamen.
Met de energiecoaches in de gemeente Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen (SED) hebben we recent afspraken gemaakt om samen te werken. Daar waar mogelijkheden zijn ondersteunen wij het initiatief van de enegiecoaches in de gemeenten die hiermee bezig zijn. Dit kan per gemeente verschillen hoe die samenwerking/ondersteuning tot stand komt.

Zie ook de websites van de diverse gemeenten.

E-deel auto

Gemeente Hoorn heeft 2 parkeerplekken (Veemarkt) beschikbaar gesteld. Project is nog in ontwikkeling en de gemeente Hoorn heeft een actieve medewerking toegezegd.

Er is nog wel veel werk te verzetten hoe dit zo te organiseren dat het gebruik laagdrempelig wordt er voldoende aanbod aan e-auto’s komt. Het is een project voor en door de bewoners, daarom wil de werkgroep dit samen met de bewoners uit de buurt en omgeving van de Veemarkt verder vormgeven. Dat wordt een mooi project en een verrijking van de voor de binnenstad van Hoorn.

Doe mee.

Belangstelling (enthousiasme is belangrijker dan kennis): mail naar info@zonnecooperatiewestfriesland.nl.

Ontwikkelingen Zonneweides West-Friesland:

Recent heeft Liander ons (Sunvest en ZCWF)  laten weten dat de geplande aanleg van de kabel in 4e kwartaal 2025 doorschuift naar de maand mei in 2025, dus tenminste een ½ jaar vertraging. Overleg met de gemeente Medemblik leert dat wegens de netcongestie vele projecten in West-Friesland vertragen en de upgrade van de verdeelstations w.o. die in Westwoud maar ten dele voorzien in de benodigde stroom capaciteit. Met de gemeente Medemblik zijn we ervan overtuigd dat realisatie van zonneweide Zwaagdijk West gaat plaatsvinden maar er helaas niet met zekerheid is te zeggen op welke termijn.

Na publicatie van het beleid Zon en wind op land door West-Friese gemeenten zijn vele initiatieven voor de ontwikkeling van zonneweides ingediend. Een aantal vallen af omdat ze niet passen binnen de vastgestelde zoekgebieden.

Zonnecoöperatie West-Friesland is betrokken bij een viertal initiatieven in de gemeente Medemblik en Drechterland, waar constructieve gesprekken met de projectontwikkelaars hebben plaatsgevonden. Ook bij deze zonneweides is een lange termijnplanning van toepassing, ook daar speelt de netcongestie in West-Friesland een dominante rol. Zodra onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van deze zonneweides concrete vormen gaat aannemen, laten we dat uiteraard weten.  

Bestuur Zonnecoöperatie West-Friesland:

Het bestuur bestaat op dit moment uit:

Voorzitter:                       Rein van Straten
Vice voorzitter:               Dirk Prins
Penningmeester:            Pim van der Waal
Secretaris:                       Vacant

Algemeen:                       Judith van Kampen (vanaf ALV najaar 2024 niet meer herkiesbaar)

Vanaf 1-7-2024 hebben we een nieuw kandidaat-bestuurslid Marc v.d. Aart.
Marc zal zich voorstellen in de najaarsvergadering.

Voor u agenda: De jaarvergadering najaar 2024 is gepland op: donderdag 21 november 2024 (locatie volgt)

Met vriendelijk groet,

Bestuur Zonnecoöperatie West-Friesland
Telefoon: 06-22461126
e-mail: info@zonnecooperatiewestfriesland.nl
Website: http://www.zonnecooperatiewestfriesland.nl
Website Zonnepark: www.zonneparkenzwaagdijk.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *