Verslag werkgroep warmtebeelden

Donderdag 28 februari 2018 is de werkgroep warmtebeelden bijeen gekomen in het gemeentehuis van gemeente Drechterland. André Beekman heeft hiervan onderstaand verslag gemaakt.

Een werkgroep van zes personen van de Zonnecoöperatie West‐Friesland heeft in het najaar van 2018 warmtebeeldopnames gemaakt van ruim zestig huizen van leden van deze zonnecoöperatie, die zich hiervoor hadden opgegeven. Begin december volgden deze zes personen een training in het gebruik van de infrarood‐camera, de problemen die zich kunnen voordoen, de mogelijkheden van instellingen van het apparaat en de interpretatie van de infrarood-­‐beelden. Deze cursus werd gegeven door het duurzaam bouwloket in Stompetoren. De cursus en de huur van de camera werd financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Hoorn en de SED‐gemeenten.

De weersomstandigheden in de periode dat de infrarood-opnames werden gemaakt waren gunstig. De buitentemperatuur was rond de 5 graden. De bewoners was gevraagd alle ruimtes in de woning goed te verwarmen, zodat eventuele warmtelekken goed in beeld zouden komen. In Hoorn en omgeving hebben Melchus van Walstijn en Angelique van Straalen de foto’s gemaakt. In de Streek gingen Johan van Diepen en Leo Groot op pad en in Enkhuizen Rein de Graaff en André Beekman. We werden overal warm onthaald. Tijdens het maken van de foto’s binnen en buiten de woning is in veel gevallen en waar mogelijk al uitleg gegeven over de foto’s en de geconstateerde problemen.

De hele actie werd op 28 februari 2018 afgesloten met een avond waarop Gijs Verdonk van het duurzaam bouwloket uitvoerig in ging op het gebruik van de camera en de interpretatie van de foto’s. Aan de hand van karakteristieke voorbeelden van infrarood-foto’s van het duurzaam bouwloket en door ons gemaakte opnames werd uitleg gegeven. Veel optredende situaties zijn; gebrekkige of afwezige isolatie in muren, plafonds, kieren bij deuren en ramen, vaak veroorzaakt door tochtstrips die niet meer goed zijn. Aansluiting van bouwdelen, niet optimaal of slecht functionerende installatie (radiatoren , vloerverwarming ). Veel bewoners zitten met de vraag : en wat nu? Soms is de oplossing simpel, zoals het beter afstellen van apparatuur, tochtstrips vervangen of aanbrengen, radiatorfolie, belemmering in warmteafgifte van radiator ( gordijnen, meubels, omtimmering ) wegnemen. In veel gevallen is het niet zo eenvoudig en zal de oplossing ingrijpender zijn. Soms is het pas bij een verbouwing of een renovatie van een woonwijk zinvol actie te ondernemen.De leden van de werkgroep kregen veel positieve feedback en kijken terug op een leerzame en interessante ervaring.