DRECHTERLAND/ENKHUIZEN/STEDE BROEC – Als het gaat om locaties voor zonnedaken zijn brandweergarages een gat in de markt. Zonnecoöperatie West-Friesland realiseerde al vier zonnedaken op brandweergarages in Enkhuizen, Drechterland, Hem en Hoorn. Maar gemeenten worden voorzichtiger.
Brandweerdaken zijn goede daken, vertelt Rein van Straten, vice-voorzitter Zonnecoöperatie West-Friesland (ZCWF). “Het zijn vaak modernere gebouwen met een gunstige ligging met een goede constructie, dus goede draagkracht. Bandweerkazernes zijn eigendom van de gemeente en dat is een prettige partner om mee samen te werken.”
Burgerinitiatief
ZCWF is een burgerinitiatief dat bewoners een oplossing biedt om gebruik te kunnen maken van zonne-energie als dat op hun eigen dak niet mogelijk is. Van Straten: “Niet elk dak is geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Soms ligt het dak op het noorden of vangt het te veel schaduw. Soms is het verboden om zonnepanelen te plaatsen vanwege lokale voorschriften, bijvoorbeeld omdat het om een monument of beschermd stadsgezicht gaat.”
Om mensen toch in de gelegenheid te stellen hun eigen duurzame energie op te wekken komen er zonnepanelen op geschikte daken van anderen. “Je koopt van ons zonnepanelen die we op een gemeenschappelijk dak plaatsen. Bewoners hebben er geen omkijken naar. Alles wordt geregeld via de zonnecoöperatie. De opgewekte stroom wordt met de eigen energierekening verrekend en een deel van de energiebelasting hoef je niet te betalen.”
Eigen duurzame energie
ZCWF heeft nu zes daken waar in totaal 1100 zonnepanelen waar ruim honderd huishoudens uit onder meer Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec stroom van hebben. “Mensen kopen een certificaat, oftewel een zonnepaneel, ter waarde van 350 euro. Een doorsneehuishouden heeft voor eigen stroomverbruik tien tot twaalf panelen nodig.”
Naast de brandweergarages ligt ook onder andere het dak van fruitkwekerij en zorgboerderij ‘t Keetje in Lutjebroek vol, met 209 panelen. Van Straten: “Zij zijn zelf op ons afgestapt.” ZCWF zoekt nog meer daken. “Als ik om me heen kijk zie ik dat er nog heel veel daken beschikbaar zijn. Ondernemers kunnen er hun voordeel meedoen, ze ontvangen een kleine vergoeding of verlagen hun eigen energierekening.”
Gemeenten terughoudend
Wat voor brandweerkazernes geldt, geldt ook voor andere gemeentelijke gebouwen: het gaat vaak om grote oppervlakten. De laatste tijd is het moeilijker om gemeentelijke daken te vinden. Van Straten: “Gemeenten zoals Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen reageren heel positief op ons initiatief. Dat deden ze vijf jaar geleden al, maar we zien nu dat ze wat terughoudender worden in het openstellen van hun daken. Ze willen eerst hun eigen energiebehoefte inventariseren. Of dat erg is? Nee, want indirect dragen we bij aan de ontwikkeling van zonne-energie. En dat is tenslotte waar het om gaat!”
Capaciteitstekort
ZCWF gaat vrolijk door. Inmiddels is er weer een dak gevonden en voldoende bewoners die zonnepanelen willen. Nu dreigt een tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet. Van Straten: “Liander heeft een capaciteitstekort en kan de vraag niet aan. Het is wachten op Liander die ter plekke het stroomnet moet uitbreiden. Dat kan over een paar maanden zijn, maar ook gerust 2021 worden.”